Periajul profesional

Periajul profesional se realizează în cabinet cu ajutorul unei periuțe montate la piesa scaunului stomatologic și cu o pastă specială.

Periajul profesional are ca scop înlaturarea placii bacteriene de pe suprafața dentară, îndepartarea colorațiilor dentare externe, cauzate de alimente și tutun, și îndepărtarea depunerilor de tartru fixate superficial. Numai realizată la un interval regulat de timp, această procedură reduce şi chiar elimină riscul apariţiei afecţiunilor gingivale. Doar astfel poate fi îndepărtată placa bacteriană – factorul principal al apariției cariei dentare și a parodontopatiilor marginale (afecțiuni parodontale). Placa bacteriană este reprezentată de microorganisme care aderă pe suprafața dinților și nu poate fi îndepărtată prin jet de apă sau printr-o simplă clătire.

Periajul stomatologic profesional se realizează după detartrajul cu ultrasunete și are ca rol lustruirea și netezirea suprafețelor dentare.

Acest procedeu se realizează cu perii impregnate cu diferite substanțe și gume, pufuri și polipanturi. Se folosește o pastă de dinți profesională cu o granulație crescută sau medie, în funcție de existența colorațiilor pe dinți. În unele cazuri, se periază și limba în porțiunea sa posterioară. Cu ajutorul unor benzi abrazive se curață spațiile dintre dinți.