Punti

Puntea dentară reprezintă o proteză fixă care restabilește aspectul și funcționalitatea arcadelor dentare atunci cand avem cel puțin un dinte lipsă.

Puntea dentara presupune realizarea unei lucrari ce se va ancora pe dinții adiacenți (ce limitează) edentației (locul unde lipsește dintele).

Dinții ce limitează zona edentată vor beneficia în general de extirparea nervului și vor fi apoi șlefuiți. Ca exemplu, în cazul în care vă lipsește un singur dinte, se șlefuiesc dinții vecini (față, spate) și se va face o punte de 3 coroane (cei 2 dinți limitanți + dintele lipsă).

Puntea dentara poate fi confecționată din:

  • ceramica integrala: porțelan/zirconiu; puntea dentara confecționată din acest material are un maxim de fizionomie; în principiu sunt mai puțin rezistente și se utlizează în special în zona frontală;
  • metalo-ceramică: sunt cele mai utilizate deoarece îmbină estetica cu rezistența;
  • metal: indicate în zonele laterale, acolo unde estetica nu este pe primul plan.

Industria materialelor stomatologice aduce tot timpul inovații ce sporesc calitățile materialelor folosite pentru protezarea prin punte dentară.

Alegerea materialului pentru puntea dentară depinde de mai mulți factori: gradul de distrucție coronară, estetică, numarul dinților restanți, tipul protezelor existente deja în cavitatea orală, vârsta și afecțiunile generale ale pacientului, aspecte financiare.