Reconstituiri turnate

Reconstituirea corono-radiculara (RCR) - este o proteză fixă unidentară ce are rolul de a reda forma și funcționalitea dintelui la sfârșitul tratamentului endodontic. Reconstituirea corono-radiculară este indicată în cazul dinților cu leziuni carioase extinse sau fracturați, când țesutul dentar de deasupra gingiei este insuficient pentru a reține o reconstrucție coronară.

Indicații pentru reconstituirea corono-radiculară:

  • restaurarea dinților devitali;
  • restaurarea dintilor fracturați;
  • dinti cu obturații voluminoase;
  • recostructie coronara cu coroane de înveliș fizionomice, mixte.

Reconstituirea corono-radiculară este formată din pivotul intraradicular și bontul artificial cu o formă mai mică decât coroana dintelui pe care îl înlocuiește, plus coroana de înveliș. Rolul pivotului este de a susține bontul.
RCR poate fi realizată din componente metalice: Crom - Nichel, Crom - Cobalt, Zirconiu, pivoți de fibră de sticlă.

Tehnica:

Preparația dintelui constă în prepararea canalului radicular pe două treimi din rădăcină, cu o formă cilindro-conică.

Reconstituire corono-radiculară directă în cabinet - pivotul este prefabricat, ceea ce face posibilă realizarea restaurației într-o singură ședință. Acești pivoți prefabricați - numiti popular si dentatus - pot avea forma cilindrica sau de surub si sunt facuti din otel inox, compozit, ceramica, sau fibra de sticla. Dupa ce se alege pivotul, acesta se cimenteaza si se incepe realizarea bontului.

Reconstituire corono-radiculara indirectă - pivotul este realizat în laboratorul de tehnică dentară, pentru a se potrivi perfect caracteristicilor pacientului. Pivotul și bontul sunt turnate dintr-o singură bucată, fapt ce are ca avantaj major prevenirea desprinderii acestora.