Proteze dentare

Proteza dentară, totală sau parțială, constituie o soluție de tratament ce înlocuiește mai mulți dinți sau uneori chiar pe toți. Acesta este tratamentul de elecție atunci cand nu există suficienți dinți pentru a susține o punte.

Tipuri de proteze:

  • Parțială
  • Scheletată
  • Totală    
  • Supraproteze – pe dinți sau implanturi

Este important ca pacientul să conștientizeze de la inceputul tratamentului că protezele nu vor înlocui dinții pierduți ci doar vor încerca sa preia cât mai multe dintre funcțiile dinților naturali. Protezele au ca scop refacerea morfologică (masticație) și fizionomică (aspect) și fonatorie (de vorbire) dar de multe ori pacienții au așteptări foarte mari de la aceste proteze și atunci cand observă că protezele nu pot înlocui anumite funcții perecum mușcarea din fructe tari sau ruperea alimentelor cu protezele ei se simt dezamăgiți. 

Indicații pentru purtătorii de proteză

Perioada inițială de adaptare este cea mai dificilă cu toate acestea nu scoateți proteza din gură în primele 24 ore. Senzația de ,,gură plină” va trece cu timpul. Puteți să sugeți dropsuri pentru a ameliora senzația de vomă. Pot aparea puncte dureroase la nivelul zonei pe care se sprijină proteza și nu numai.

Mâncarea se va tăia în bucățele mici înainte de a fi introdusă în gura. Evitați orice mâncăruri lipicioase. Aveți rabdare și după un timp o să vă obișnuiți să mâncați și cu protezele dar trebuie să fiți conștienți că niciodată nu o să fie la fel de bine ca atunci când aveați dinți naturali.

Este recomandat să citiți cu voce tare până vă obișnuiți să vorbiți cu protezele. Repetați cuvintele ce vi se par mai dificile. Limba se va obișnui și ea cu noua situație.

Curățirea gurii și a protezelor: curățați gingiile cu o periuță moale; protezele se vor curăța cu o periuță moale și cu sapun obișnuit(pasta de dinți este prea abrazivă); este indicat ca atunci când curățați proteza să vă asigurați că aveți un bol cu apă sub proteză pt a ameliora căderea în caz că o scăpați; peste noapte puteți să lăsați protezele în soluții de curățat din comerț sau în apă.