Coafaj direct si indirect

Coafajul direct – este o metodă terapeutică de pansare a pulpei dentare descoperite cu o substanță izolantă, cu acțiune antiinflamatoare și care poate forma dentină.

Indicații: în cariile ocluzale atunci când se realizează deschiderea accidentală a camerei pulpare, fără a se depasi 24 de ore de la momentul deschiderii.

Tehnică: Dupa izolarea dintelui, degresarea pereților cavității și uscarea cavității cu aer se aplică pasta de hidroxid de calciu iar deasupra se aplică un material de obturație provizoiu. Pacientul se tine sub observație 20 zile pentru a se urmari evoluția clinică, dacă în acest interval apar simptome de pulpită acută se trece la îndepărtarea pulpei coronare. Dacă în intervalul de 20 de zile pacientul nu acuză dureri și probele de vitalitate arată o sensibilitate normală atunci se obturează definitiv și pacientul va fi chemat la control la 6 luni.   

Coafajul indirect – este o metodă terapeutică indicată în cavitățile reazultate prin tratarea cariilor. Se poate aplica în tratamentul inflamatiilor pulpare incipiente.

Tehnică: se usucă cavitatea, se aplică o cantitate de pastă de hidroxid de calciu într-un strat de 1 mm grosime.   Se acoperă cavitatea cu material de obturație provizoiu și se menține pansamentul 7-10 zile, timp în care se urmărește evoluția clinică. Dacă dintele își pastrează vitalitatea se obturează definitiv. Dacă în intervalul de 7-10 zile durerile se intensifică se recurge la alte metode terapeutice – extirpare.